Tips kolven

Handige tips & adviezen bij kolven I gebruik van een borstkolf

Het afkolven van moedermelk is onontbeerlijk wanneer je zelf niet steeds bij je kindje kan zijn om hem/haar te laten drinken. Denk maar aan de kinderopvang of het hervatten van je werk. Als je al weet dat je in de nabije toekomst niet de hele dag bij je kindje kunt zijn, is een borstkolf een interessante optie.

Daarnaast kan kolven helpen om je productie op gang te brengen en leer je je kindje te drinken uit een flesje. Helaas blijkt het afkolven in praktijk niet zo eenvoudig als gedacht. In deze blog geef ik dan ook graag wat tips en adviezen om je verder op weg te helpen met kolven.

Tips kolven

 

Om met de deur in huis te vallen: kolven is een vaardigheid die je je moet aanleren. Door middel van te oefenen en te proberen zul je zien dat je hier steeds handiger in wordt en dat het steeds makkelijker gaat. Panikeer dus niet als het niet meteen lukt met afkolven.

 

De toeschietreflex

Een belangrijk mechanisme bij borstvoeding is de toeschietreflex. De toeschietreflex wordt veroorzaakt door de stof oxytocine. Vanuit de melkkliertjes wordt de melk richting de tepel geduwd. De toeschietreflex speelt een belangrijke rol in het ledigen van de borst. Sommige mama’s hebben meerdere toeschietreflexen na elkaar tijdens een voeding of kolfbeurt.

Belangrijk om te weten: stress of andere spanningen hebben een negatieve invloed op deze stof. Zorg er dus voor dat je rustig kunt afkolven, zonder stress en in een rustige verwarmde ruimte.

Hoe wek je je toeschietreflex op?

  • Masseer je borsten
  • Verwarm je borsten (met een kompres of kersenpitkussen)
  • Stimuleer je tepels door er licht over te wrijven
  • Een paar keer diep ademhalen
  • Routine (dezelfde plaats en tijdstip)
  • Foto’s of filmpjes kijken van je baby’tje
  • Het ruiken van zijn geur (vb. kledingstuk dat je meeneemt)

    Kolf zolang er straaltjes melk uitkomen. Indien de straal erg verzwakt, probeer dan om een nieuwe toeschietreflex op te wekken. De hoeveelheid afgekolfde melk kan per keer verschillen. De hoeveelheid op zich is ook niet alleszeggend: het gaat tevens over de kwaliteit van de geproduceerde melk (concentratie eiwitten en vetten bijvoorbeeld).

     tips kolven

    Wanneer ga je kolven?

    Wanneer je het beste gaat kolven hangt af van wat de reden is dat je gaat kolven. Kolf je voor een voorraadje? Kolf je omdat je niet bij je kindje bent (vb. werken)? Probeer een vast schema te volgen zodat je lichaam hieraan gewend raakt, zodat het zelf doorheeft wanneer er weer gekolfd gaat worden. Het is hierbij van belang om gronding en regelmatig te kolven (een niet geledigde borst zal tot onderproductie leiden bijvoorbeeld).

     

    Hoe vaak kolven?

    Hoe vaak dat je gaat afkolven hangt af van de situatie. Kan jouw baby nog steeds heel de dag bij jou drinken of is dit niet het geval? Drinkt de baby enkel afgekolfde melk? Afhankelijk hiervan zul je minder of vaker moeten kolven. Een regel die je hierbij kunt hanteren is het net zo vaak afkolven als dat je kindje bij je zou drinken.

     

    Een kwalitatieve borstkolf

    Investeer in een kwalitatieve borstkolf. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar een kwalitatieve borstkolf is erg belangrijk voor een succesvol borstvoedingsverhaal. Er zijn talloze kolven op de markt, met ieder zijn eigen specificaties en mogelijkheden. Het is dus van belang om na te gaan welke kolf voor jou geschikt is. Dit doe je door het zelf testen en vergelijken van diverse kolven tijdens een kolfconsult. Zo weet je perfect welk kolftoestel het meeste aansluit bij jouw wensen en voorkeuren.

    Borstvoeding thee

     

    Powerkolven

    Wanneer je een productiedip hebt kun je ook kiezen om te gaan powerkolven. Dit is een techniek om de melkproductie te verhogen, waarbij de kolf ervoor zorgt dat je lichaam signalen ontvangt om de melkproductie te verhogen. Powerkolven is vergelijkbaar met clustervoeden. Baby’tjes doen dit vaak in de avond. Wanneer je gaat powerkolven ga je meerdere sessies na elkaar kolven met een pauze tussen. Er zijn verschillende powerkolven technieken. Test uit welke het beste bij je past. Bepaalde kolven hebben een ingebouwd clusterprogramma bijvoorbeeld de Horigen Elody en de Ardo Alyssa.

     

    De correcte maat van borstschild 

    Naast de juiste borstkolf is de maat van borstschild erg belangrijk. Als de tepel namelijk niet goed in de kolf past, wordt er geen goed vacuüm opgebouwd (te groot) of worden de melkkanaaltjes afgeklemd  en de borst niet goed geledigd (te klein). Standaard worden er een aantal maten geleverd bij aankoop van een borstkolf, maar het is niet zomaar dat deze standaard maten goed passen bij jou. Laat deze dus zeker opmeten bij een kolfconsult zodat je zeker bent van een goed passend borstschild.

     

    Creëer rust en ontspanning

    Zoals hierboven reeds beschreven is het van uiterst belang om jezelf rustig te installeren. Enkel op deze manier kun je je even focussen op het kolven en geef je je lichaam alle rust om alles vlot te laten verlopen. Zet jezelf ergens in een comfortabele stoel, pak alles wat je nodig hebt (koekje, wat drinken, de afstandsbediening zelfs,…), zodat je je niet meer moet verplaatsen. Op het werk vraag je een aparte ruimte (wettelijk verplicht) zodat niemand je kan lastig vallen. Belangrijk hierbij is dat je je kindje inbeeld: zet een video op van je kindje om de stof oxytocine extra aan te maken. Verwarm ook je borsten met een kompres.

    De ruimte moet zorgen voor ontspanning, een moment zonder stress. Verder dien je goed op de hygiëne te letten, het lijkt misschien vanzelfsprekend maar is wel erg belangrijk. Was je handen voor en na de sessie en reinig alle kolfonderdelen en laat ze goed drogen.

    💡 Tip: je kunt ook een oxytocine-neusspray gebruiken om de toeschietreflex op te wekken (enkel op medisch voorschrift verkrijgbaar) wanneer dit moeilijk verloopt.

    Tenslotte is het van belang om de afgekolfde melk goed te bewaren. Dit doe je eenvoudig door het in de vriezer of koelkast te zetten zodat je deze later weer kunt geven. Gebruik hiervoor schone (steriele) zakjes of bewaarflesje en noteer de datum en hoeveelheid. Zorg er wel voor dat je de ontdooide melk niet opnieuw invriest.

    Terug naar blog

    Reactie plaatsen