Het belang van de juiste schildmaat bij het kolven

Het belang van de juiste schildmaat bij het kolven

Met moedermelk geef je je kindje het beste wat er is. Omdat je niet altijd borstvoeding kunt geven in onze drukke samenleving biedt kolven een oplossing. Bovendien kun je met kolven jouw productie verhogen.

Om aangenaam te kolven met een optimaal rendement is de maat van het gebruikte borstschild erg belangrijk. In deze blog bespreek ik hoe belangrijk het is, hoe je de perfecte maat voor jezelf kunt vinden en wat je kunt doen wanneer jouw kolftoestel niet over jouw maat van borstschild beschikt.

Er zijn tegenwoordig veel kolftoestellen (online) te koop. Uit de praktijk blijkt dat mama’s vaak een kolftoestel aankopen, zonder vooraf de tepelmaat exact te meten. Het is dan niet alleen de vraag of het kolftoestel het beste is voor jou, maar vooral ook of de beschikbare maten borstschilden wel degelijk passen.

 

Waarom is de juiste schildmaat zo belangrijk?

Er zijn een aantal redenen wat de juiste schildmaat zo belangrijk maakt, hieronder som ik er een aantal op:

  1. Comfort: Een goed passend borstschild zorgt ervoor dat het kolven comfortabel is. Een te kleine of te grote schildmaat kan ongemak, pijn of zelfs schade aan je tepel en borstweefsel veroorzaken. Kolven hoort geen pijn te doen, en met de juiste maat wordt het een veel aangenamere ervaring.
Doordat het aangenaam is hou je het kolven ook langer vol, zodat je jouw kindje langer moedermelk kan geven.
    1. Efficiëntie: Wanneer je de juiste schildmaat gebruikt, wordt de melkstroom geoptimaliseerd. Een goed passend schild zorgt ervoor dat de melk efficiënt uit je borst wordt gehaald, en je je borst leger kunt kolven.

    2. Voorkomen van problemen: Een verkeerde schildmaat kan leiden tot verschillende problemen, zoals verstopte melkkanalen, mastitis (borstontsteking), en beschadigde tepels (zoals tepelkloven). Door de juiste maat te gebruiken, verklein je het risico op deze vervelende complicaties.

    3. Betere melkproductie: Een aangename en efficiënte kolfsessie bevordert de melkproductie. Wanneer je geen pijn ervaart en de melkstroom goed is, stimuleert dit om meer melk aan te maken.

    Hoe vind je de juiste schildmaat?

    Er zijn een aantal stappen die je kunt volgen zodat je exact jouw maat van borstschild kun bepalen:

    1. Meet je tepels correct
      Met een tepelmeter meet je jouw tepels exact op. Ik ontwikkelde hiervoor speciaal een eigen tepelmeter die je hier eenvoudig voor kunt gebruiken. Een meetlint kan in principe ook, maar dit is niet nauwkeurig waardoor je mogelijk niet correct meet.

      Belangrijk hierbij is om de tepel op te meten vóór een voeding of kolfsessie, omdat de tepel tijdens het voeden of kolven kan opzwellen.
    1. Volg het stappenplan: Wanneer je onze gratis tepelmeter bestelt, staat hier een stappenplan op beschreven. Volg deze stappen:
      • Meet je tepels voor het kolven of voeden aan de borst.
      • Wrijf over je tepels zodat deze omhoog komen, en je makkelijk de basis van je tepel kan meten.
      • Schuif de meter over je tepel en ontdek zo welke maat van tepel je hebt.
      • Je tepel moet juist in de opening passen. Er mag geen ruimte zijn tussen tepelbasis en rand van de opening, maar de rand van de opening mag de tepel ook niet raken. Tel hier nu 2 tot 4 mm bij op. Dat is de juiste maat van jouw borstschild.

    1. Meet beide tepels op
      Wist je dat je aan beide kanten een verschillende tepelmaat kunt hebben? Hierdoor is het mogelijk dat je met twee verschillende maten borstschilden moet kolven.

    1. Hulp nodig?
      Als je moeite hebt om de juiste maat te vinden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder om de beste maat te vinden en eventuele problemen op te lossen die je tijdens het kolven ervaart.

     

    Uitzonderingen: Wees je ervan bewust dat er altijd uitzonderingen bestaan. Met het meten heb je een goede leidraad, maar in de praktijk zien we dat we soms toch moeten afwijken voor een optimale melkstroom. Heb je het gevoel dat je melkstroom niet optimaal is bij een passend borstschild, neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

    Heeft jouw kolf niet de juiste maat?
    Het ene merk van kolf heeft meer maten van borstschilden en verkleiners dan andere merken. Heb je een kolf aangekocht en vind je hierin niet de juiste maat? Zoek dan een ander merk van borstschild dat ook hierin past. Neem even contact op als ik je hierbij kan helpen. 

     

    Hoe weet je dat je de juiste maat borstschild gebruikt?

    1. Tepelcentratie: Wanneer je kolft, zou je tepel zich comfortabel in het midden van de tunnel van het borstschild moeten bevinden. Als de tepel wrijving of schuring ervaart tegen de rand van het schild, kan dit een teken zijn dat het schild te klein is. De tepel moet zich vrij in de tunnel van het borstschild kunnen bewegen. Bij een handsfreekolf is het zicht op de tepel veel moeilijker. Bij de meeste handsfreekolven zie je zelfs helemaal niets van de tepel.

    2. Geen pijn of ongemak: Tijdens het kolven mag je geen pijnlijke of ongemakkelijke sensaties ervaren. Als je een branderig of schurend gevoel ervaart, kan dit erop wijzen dat het borstschild te klein is en je tepel tegen de zijkanten wrijft.

    3. Weinig tepelhof in de tunnel: Wanneer je met de juiste maat van borstschild kolft, mag er maar weinig tepelhof (max 3 mm) mee in de tunnel gaan. Wanneer er veel tepelhof in de tunnel gaat, kolf je met een te groot schild.

    4. Geen samendrukking van de tepel: Het borstschild moet voldoende ruimte bieden zodat je tepel niet wordt samengedrukt of afgekneld tijdens het kolven. Dit kan de melkstroom belemmeren en ongemak veroorzaken.

    5. Comfortabel gevoel na het kolven: Na het kolven zouden je tepels niet pijnlijk of gezwollen moeten aanvoelen. Als je merkt dat je tepels rood zijn of pijn doen, kan dit duiden op een verkeerde maat borstschild.

    6. De borst voelt leeg aan na het kolven: Wanneer je borst nog heel vol aan voelt na het kolven, is de kans groot dat deze niet goed geledigd is en dat je met een verkeerde schildmaat aan het kolven bent.

     

    Nog enkele tips

    1. De grote van je tepels kan van maat veranderen. Meet daarom regelmatig je tepels op.

    2. Richting het einde van een kolfsessie kan er meer tepelhof in de tunnel komen. Dit komt omdat op het einde van een kolfsessie je borst leger is en je huid harder kan rekken (huidelasticiteit).

    3. Duw je borstschild nooit te hard in je borst. Zo kun je de melkkanaaltjes dichtduwen. Gebruik bij een handsfreekolf een goed rekbare beha zodat ook de kolf niet te hard in je borst wordt geduwd.

     

    Conclusie

    Het kiezen van de juiste schildmaat is cruciaal voor een comfortabele, efficiënte en probleemloze kolfsessie. Neem de tijd om de juiste maat voor jezelf te vinden en wees niet bang om hulp te vragen als je die nodig hebt. Ik sta altijd klaar om je te helpen bij het kiezen van de juiste producten en het geven van advies voor een zorgeloze kolfervaring.

    Veel liefs, 

    Evi 

    Tepelmeter

     

    Terug naar blog