Keuze kolftoestel

Help! Hoe kies ik het juiste kolfapparaat?

Als je borstvoeding geeft en overweegt om te kolven, is het kiezen van een kolfapparaat een belangrijke beslissing. Of je nu weer aan het werk gaat, vaak onderweg bent of een voorraadje wilt opbouwen, een passende borstkolf helpt je om aangenaam te kolven met het beste rendement. Maar waar moet je nu op letten bij het kiezen van een borstkolf? In deze blog bespreek ik de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een kolftoestel.


De juiste maat van borstschild

Het belangrijkste aspect van comfortabel kolven is het gebruik van de juiste maat borstschild. Een borstschild dat niet goed past, kan kolven onaangenaam maken en zelfs problemen veroorzaken. Daarom is het cruciaal om je tepelmaat op te meten voordat je een kolfapparaat aanschaft. Op basis van je tepelmaat kun je dan een kolftoestel kiezen dat de juiste borstschildmaat biedt.

Weet je je tepelmaat nog niet? Bestel dan gratis onze tepelmeter, zodat je eerst je maat kunt opmeten.

Bestel gratis Tepelmeter

Tepelmeter
💡 Wist je dat? Je tepelmaat kan in de loop van de tijd veranderen. Het is daarom verstandig om na een aantal weken opnieuw te meten om te controleren of je nog steeds de juiste maat gebruikt.


Handsfree versus kolf met flesjes

Een belangrijke keuze bij het aanschaffen van een kolftoestel is of je handsfree wilt kolven. Handsfree kolven geeft je de vrijheid om je handen te gebruiken voor andere taken of om even te ontspannen. Handsfree toestellen zijn vaak licht, compact en makkelijk in gebruik. Je kolft bovendien discreet, vooral in combinatie met een voedingsbeha, wat ideaal is voor op het werk.

Bij elektrische borstkolven met flesjes is de kans op vochtschade kleiner, omdat de slang tussen het membraan en de motor zit. Bij handsfree kolven, waar de motor boven het membraan zit, kan er sneller vochtschade optreden als het membraan niet goed droog gemaakt is. Zorg er dus voor dat het membraan goed droog is voordat je begint met kolven.

Elektrische kolven met flesjes zijn vaak iets groter, en dus minder discreet. Bij de handsfree kolven heb je bovendien nog de keuze tussen volledig draadloos, of dat de motor verbonden is met slangetjes aan de cups.


Enkelzijdige of dubbelzijdige kolf

De naam zegt het zelf al: bij een dubbelzijdige borstkolf, kolf je beide borsten tegelijkertijd, wat de kolftijd halveert. Met een enkelzijdige kolf moet je beide borsten na elkaar kolven. Voor moeders die regelmatig kolven, is een dubbelzijdige kolf daarom vaak de beste keuze.

De toeschietreflex, die meestal in beide borsten tegelijk optreedt, kan beter worden benut met een dubbelzijdige kolf. Dit zorgt vaak voor een betere melkstroom en een verhoogde opbrengst.

Reeds in 2012 werd al bevestigd dat dubbelzijdig kolven meer melkopbrengst oplevert en dat deze melk meer vetten bevat.*

 

Geluidsniveau

Als je in een stille omgeving kolft, zoals op je werk of 's nachts terwijl je baby slaapt, is het geluidsniveau van de kolf een belangrijke overweging. Elektrische kolfapparaten kunnen variëren in geluidsniveau. Voor discreet kolven is het handig om een stiller model te kiezen. De Elvie Pump is duidelijk de stilste kolf, daarnaast zijn de verschillen niet heel groot.

 

Draagbaarheid en accuduur

Als je vaak onderweg bent of je kolftoestel mee wilt nemen naar het werk, is een licht en compact model een goede keuze. De meeste kolftoestellen hebben een ingebouwde oplaadbare batterij, zodat je niet altijd afhankelijk bent van een stopcontact. De accuduur varieert per model, dus kies een toestel met een batterij die lang genoeg meegaat voor jouw behoeften.


Instellingen

  • Aantal fasen/standen
    Elk kolftoestel heeft een stimulatie- en afkolffase. De stimulatiefase helpt de toeschietreflex op gang te brengen, waarna je kunt overschakelen naar de afkolffase voor het eigenlijke kolven. Sommige kolftoestellen bieden extra instellingen, zoals een 2-in-1 fase die wisselt tussen stimulatie en afkolffase, of een massagefase om de borsten voor te bereiden op het kolven.

  • Kracht/snelheid
    Elk kolftoestel heeft een maximale zuigkracht om de melk uit je borsten te halen. Elke kolf heeft een verschillend aantal vacuümniveaus om de kracht in te stellen. Bij slechts enkele kolftoestellen kun je zelfs instellen hoe snel de motor pompt (aantal cycli per minuut). 


Materiaal borstschild

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren kun je kiezen voor een siliconen of een hard plastic borstschild. In een zeldzaam geval kan een hard plastic aangewezen zijn, moest je last hebben van een allergie. De meeste kolftoestellen maken gebruik van siliconen borstschilden.

 

kolven Lotjez


App

Sommige kolftoestellen kunnen worden bediend via een app, waarmee je alle gegevens kunt bijhouden en het toestel eenvoudig via je smartphone kunt bedienen.

Elvie pump



Prijs

De prijs van een kolftoestel varieert sterk, afhankelijk van de functies en eigenschappen. Dubbelzijdige handsfree kolven zijn over het algemeen duurder, maar kunnen het kolven wel aangenamer maken en ervoor zorgen dat je langer doorgaat met kolven. Denk eraan dat de investering in een kolftoestel vaak snel wordt terugverdiend, vooral in vergelijking met de kosten van kunstvoeding. Bovendien is moedermelk het allerbeste voor je kindje, en daarop wil je niet besparen.

 

Garantie en service

Moedermelk geven en kolven is een van de belangrijkste aspecten die je voor je kindje kunt doen. Hoewel de elektrische kolftoestellen die wij aanbieden kwalitatieve kolfapparaten zijn, kan er steeds iets misgaan. Elektrische apparaten kunnen nu eenmaal mankementen vertonen. Daarom zorgen wij er bij Lotjez voor dat je nooit zonder kolftoestel komt te zitten, moest er iets misgaan. Concreet betekent dit dat je steeds bij ons terecht kunt voor een vervangkolf zodat je vooruit kunt zonder dat je moet wachten op de herstelling en/of de beoordeling van jouw kolftoestel. 


Conclusie

Het kiezen van het juiste kolftoestel hangt af van jouw voorkeuren, hoe vaak je kolft en je persoonlijke wensen. Voor mama's die regelmatig kolven, is een handsfree kolftoestel vaak een goede keuze. Dit biedt comfort, vrijheid en discretie.

Het belangrijkste is dat je altijd kolft met de juiste maat borstschild. Meet daarom vooraf je tepelmaat op met onze tepelmeter, zodat je comfortabel kunt kolven.

Wil je graag een overzicht van alle kolftoestellen met hun eigenschappen? Vul dan het onderstaande formulier in, en je ontvangt een compleet overzicht via e-mail.

Als je wilt weten welk kolftoestel het beste bij jou past, is een kolfconsult een goede optie. Tijdens een kolfconsult meet ik je tepels op en bekijken we samen welk kolftoestel het beste werkt voor jou.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op!


Veel liefs,
Evi

 

* Prime DK, Garbin CP, Hartmann PE, Kent JC. Simultaneous breast expression in breastfeeding women is more efficacious than sequential breast expression. Breastfeed Med. 2012 Dec;7(6):442-7. doi: 10.1089/bfm.2011.0139. Epub 2012 Oct 5. PMID: 23039397; PMCID: PMC3698671.

Terug naar blog