Therapeutisch flesvoeden
Share
Graag vertel ik je in deze blog meer over therapeutisch flesvoeden. Ontdek wat het juist is en wanneer je het kunt toepassen. Daarnaast ga ik in op de voordelen en de verschillende technieken.
Wat is therapeutisch Flesvoeden?
Therapeutisch flesvoeden, ook wel responsief voeden genoemd, is een techniek waarbij de fles op een bepaalde manier wordt gegeven die het dichtst aanleunt bij het drinken uit de borst. Therapeutisch flesvoeden helpt om de overgang tussen borst en fles soepeler te laten verlopen en voorkomt problemen zoals tepelvoorkeur, voedingsproblemen en overvoeding.
Het doel is om de baby te voeden op een rustige en gecontroleerde manier, waardoor zowel moeder als kind ontspannen kunnen genieten van voedingen.
Bij therapeutisch flesvoeden bepaalt je baby zelf hoeveel hij/zij drinkt en wanneer hij/zij een pauze neemt of stopt met drinken.
Therapeutisch flesvoeden staat in contrast met de gebruikelijke methode: hierbij wordt je baby horizontaal op de arm gehouden met een flesje wat praktisch verticaal wordt gehouden. Dit resulteert in een snelle melkstroom die je baby alleen kan bijhouden door (snel) te slikken.
Wat zijn de voordelen van Therapeutisch flesvoeden?
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, bepaalt je baby zelf hoeveel hij/zij drinkt en wanneer. Daarnaast verloopt de overgang naar de fles soepeler en voorkomt het mogelijk allerlei problemen. Therapeutisch flesvoeden biedt daarom de volgende voordelen:
- Betere controle en minder verslikken
Door een betere controle op de melkstroom is de kans op verslikken kleiner.
- Natuurlijke zuigtechniek
De baby leert op een vergelijkbare manier drinken als bij borstvoeding, wat de kans op tepelvoorkeur vermindert.
- Minder kans op overvoeden
Het langzamer voeden helpt bij het voorkomen van overvoeding, omdat het natuurlijke verzadigingsproces pas na 15 minuten optreedt.
Hoe begin je met therapeutisch flesvoeden?
Nu je de voordelen kent, overweeg je misschien om te starten met therapeutisch flesvoeden. Maar hoe begin je hier nu aan? Lees hieronder verder waarbij ik je 8 tips geef om te starten.
- Voed op verzoek
Voed je kindje op verzoek, net zoals aan de borst. Let op vroege hongersignalen zoals wakker worden, bewegen, hoofd draaien en het mondje openen.
- Gebruik de kleinste maat speen
Kies een speen met een langzame flow om de melkstroom te beperken. Hier stimuleer je je baby om actief te zuigen. Zorg dat de baby het brede deel van de speen met zijn lippen omsluit.
⭐ TIP: Tegenwoordig hebben veel merken ook een prematuren speen, deze zijn niet noodzakelijk. (bijvoorbeeld Lanisnoh of Avent)
- De juiste houding
Zorg voor een comfortabele houding voor jezelf en je baby. Voor pasgeboren baby's is zijligging geschikt, terwijl oudere baby's (vanaf ongeveer twee maanden) rechtop kunnen zitten.
- Baby zelf aanlaten happen
Laat je baby zelf aanhappen aan de fles, net zoals aan de borst. Raak de bovenlip van de baby aan met de speen en wacht tot hij zijn mond opent en een grote hap neemt. Het hoofd licht hierbij iets naar achteren gekanteld.
- Fles horizontaal houden
Houd de fles horizontaal en kantel deze alleen zover dat het puntje van de speen inclusief het gaatje gevuld blijft met melk. Dit voorkomt een te snelle melkstroom. Wanneer je verder in de voeding zit en de fles leger is ga je automatisch de fles verder moeten kantelen. Dit is het makkelijkste met een rechte smalle fles. Zo hoef je minder ver te kantelen om steeds melk in het puntje van de speen te houden.
- Pauzes inlassen
Neem regelmatig pauzes tijdens het voeden, idealiter zou je baby 20 minuten over een fles mogen doen. Neem halverwege de voeding een pauze of wanneer je baby stres symptomen (gespreide vingers en tenen, melk uit de mond laten lopen, gefronste wenkbrauwen, wegdraaien hoofd, bijgeluiden bij het slikken,…) vertoont. Laat de speen tijdens pauzes in de mond van de baby zitten. Op deze manier zal de baby zelf terug starten met zuigen wanneer hij hiervoor klaar is. Je kunt dit makkelijk doen door de achterkant van de fles naar beneden te brengen zodat de speen naar het gehemelte van je baby wijst. Wanneer je de speen toch uit de mond zou halen kan dit zorgen voor onrust bij je baby.
- Luister naar je baby
Let op de signalen van je baby en stop met voeden als hij aangeeft genoeg te hebben gedronken.
- Rustig en geduldig zijn
Laat je baby rustig aan de speen wennen. Het kan even duren voordat je baby de techniek onder de knie heeft, dus wees geduldig en forceer niets.
Enkele illustraties
Op onderstaande afbeelding zie je een baby met enkel het puntje van de speen in zijn mond. De lippen zijn niet mooi omsloten rond de speenbasis. De baby heeft bovendien gefronste wenkbrauwen (stress symptoom).
Bron: Informatieblad responsief voeden met een fles - Baby Friendly Nederland
Onderstaande afbeelding toont een baby met een te snelle melkstroom, de melk loopt langs de mondhoeken eruit en baby heeft gespreide vingers (stress symptoom)
Bron: Informatieblad responsief voeden met een fles - Baby Friendly Nederland
Oefenflesjes
Wanneer er geen problemen zijn met je productie en je baby vlot uit de borst drinkt, kun je tussen vier en zes weken starten met oefenflesjes. Dit hoeven geen volwaardige voedingen te zijn. Je kunt bijvoorbeeld één borst kolven en deze melk eerst in een oefenflesje aanbieden. Zo kan je nadien nog steeds je andere borst aanbieden.
Blijf meerdere keren per week oefenen om te voorkomen dat je baby het flesvoeden zou verleren. Ook al ben je nog lang thuis, het wordt aangeraden om in deze periode te starten om het risico op een flesweigeraar te verkleinen.
⭐ TIP: Wanneer je maar 1 borst per voeding geeft, kolf dan maar een beetje (30 ml is voldoende als oefenflesje) en biedt dan dezelfde borst na het oefenflesje nog aan.
Video met uitleg over de verschillende houdingen
Bekijk deze video waarin ik de verschillende houdingen van therapeutisch flesvoeden uitleg die je kunt toepassen.
Conclusie
Therapeutisch flesvoeden biedt een waardevolle techniek voor moeders die op zoek zijn naar een natuurlijke en effectieve manier om hun baby te voeden. Door de juiste fles en speen te kiezen, geduldig te zijn, en aandacht te schenken aan de signalen van je baby, kun je een positieve voedingservaring creëren die zowel de band tussen jou en je baby versterkt als helpt bij een gezonde ontwikkeling.
Heb je vragen of wil je meer weten over therapeutisch flesvoeden? Neem dan zeker even contact op!
Bronnen
Informatieblad responsief voeden met een fles - Baby Friendly Nederland
Werkdocument Bijvoeding 0 – 6 maanden NVL